Dara Faizi (1988-2013)

Amsterdam, 30 september ‘13

Als een mokerslag bereikte ons vanmiddag het bericht dat Dara Faizi (1 augustus 1988) in Amstelveen is overleden aan de complicaties van een dubbele longontsteking. Dara Faizi - cabaretier, theatermaker, schrijver - won in 2010 de jury- en publieksprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. In 2012 debuteerde hij solo met zijn programma ‘Gevaarlijke gedachten’. Een programma dat lovend werd ontvangen. Dara Faizi werd algemeen gezien als een van de meest veelbelovende cabaretiers van Nederland.
Wij wensen zijn familie, vriendin, vrienden en collega’s alle sterkte in deze moeilijke tijd.

 

Sinds Dara in 2010 met grote overmacht zowel de jury- als publieksprijs tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival binnen sleepte ging het hard met hem.

Zijn debuutprogramma 'Gevaarlijke gedachten' kreeg lovende recensies in de Volkskrant en het NRC.
Dara leverde een bijdrage aan het Radio 5 programma Dichtbij Nederland en maakte items voor 'de Halve maan'. Daarnaast speelde Dara regelmatig als comedian op de verschillende stand-up podia.

Over 'Gevaarlijke Gedachten'
In ‘Gevaarlijke gedachten’ is Dara confronterend, uitdagend, beklemmend en scherp. Hij vertelt op intrigerende wijze over zijn komst vanuit Afghanistan naar Nederland en neemt je mee in zijn denkwereld die eindigt op een plek waar hijzelf dacht nooit meer te zullen komen.

Dara zou zijn debuutprogramma 'Gevaarlijke gedachten', na 140 keer opgevoerd te hebben, afsluiten op 13 januari 2014 in de Kleine Komedie. Vanaf maart 2014 zou Dara de try-outs van zijn tweede theaterprogramma 'Kamer 404' starten.

Op 30 september overleed Dara op 25-jarige leeftijd aan de complicaties van een dubbele longontsteking.
 

De pers over Dara:
‘Als hij opkomt is er meteen spanning, er staat iets te gebeuren’
- Jacques d’Ancona in het Dagblad van het Noorden

‘Het publiek hangt aan zijn lippen. Dara heerst over het podium, als confronteur en publieksmenner. Dara Faizi. Voormalig vluchteling. Nu in het andere kamp. Dat van talentvolle Nederlandse komieken’.
- Jury Groninger Studenten Cabaret Festival 2010.

"Zo is Gevaarlijke gedachten een verrassend debuut, waarin Faizi zich trouwens niet beperkt tot de allochtone thematiek. Zijn boutade over de "keuzestress" onder zijn eigen generatiegenoten toont aan dat hij een veelzijdig cabaretier kan worden" Henk van Gelder in het NRC

"Faizi heeft een prachtig verhaal in handen en hij vertelt met charme en vrolijk cynisme." "Het vluchtelingenverhaal is waarschijnlijk nog nooit zo heftig en geestig op het Nederlandse podium verteld." Patrick van den Hanenberg in de Volkskrant

http://darafaizi.nl/