Lieven Scheire (theaterlezing)

Zal jij ooit vragen aan je huiscomputer wat je aan moet trekken voor een bepaalde gelegenheid? De kans is groot. 
Zal de rechter zich ooit laten adviseren door Artificiële Intelligentie om een strafmaat te bepalen? Ja, en wel binnenkort.
Zal jij persoonlijk ooit bereid zijn een A.I.-systeem te gehoorzamen? Dat doe je nu al, als je naar Spotify luistert, een Waze-route volgt of de spam uit je mails laat filteren.
Wat is dat nu eigenlijk die Artificiële Intelligentie waar zoveel om te doen is? Maar vooral: wat is het niet? Zijn het computers die kunnen denken zoals wij? Nee, nog lang niet, en misschien wel nooit. Maar A.I. geeft computers en apps wel vaardigheden die ze tot nu toe nooit gehad hebben: gezichten herkennen, voorwerpen benoemen, menselijke taal begrijpen en ook spreken, tot zelfs het voorspellen van menselijk gedrag.
Deze nieuwe kunstjes van de computer leiden tot verbluffende mogelijkheden, die langzaam maar zeker zichtbaar worden in ons dagelijkse leven en in onze samenleving. Volgens sommigen is A.I., in combinatie met robotisering, het laatste puzzelstukje tot een volledig geautomatiseerd luilekkerland. Fully Automated Luxury Communism, all watched over by machines of loving grace.
Of het zo'n vaart zal lopen, is verre van zeker. Maar dat A.I. vandaag al alomtegenwoordig is en ons leven verregaand zal veranderen in de nabije toekomst, dat staat vast.
In deze show maak je op een entertainende manier kennis met deze nieuwe superheld van de technologie. Je krijgt een blik op hoe het allemaal werkt, wat het nu al kan en wat het in de toekomst zal kunnen. Een eerste ontmoeting met iets wat binnenkort misschien je nieuwe vriend, butler, adviseur, psycholoog, personal trainer of beschermengel wordt: Artificiële Intelligentie

Over Lieven:

Lieven Scheire is een Belgische comedian, fysicus en science communicator. Op het podium en op televisie. Er is niemand die de relativiteitstheorie van Einstein, kwantummechanica of de formule van Drake zo hapklaar én met de nodige dosis humor kan uitleggen. Hij studeerde fysica in Gent (B) aan de UGent. Daar richtte hij tijdens zijn studie samen met zijn neef Jonas Geirnaert de comedygroep Neveneffecten op. Hiermee wonnen ze in 2003 het Groninger Studenten Cabaret Festival. Er volgden twee avondvullende voorstellingen in Vlaanderen en Nederland. Lieven presenteert, modereert en animeert interessante avonden, congressen en events, is actief als stand-up comedian en houdt ook lezingen in België en soms ver daarbuiten over o.a. over de relativiteitstheorie van Einstein, de kwantummechanica, de formule van Drake, of gaat hij in het Engels los in ‘The Wonderful World Of Lieven Scheire’.
​Met zijn theaterlezing 'Live in Nerdland; DNA' maakte Lieven vanaf januari 2019 de overstap naar Nederland met een aantal shows in de grote zalen van de Nederlandse theaters. Komend seizoen is Lieven te zien met ‘Artificial Intellligence’ Je mag hem ’s nachts altijd wakker maken voor een potje cloudspotting. Maar dan alleen voor noctilucente wolken, uiteraard.

De pers over 'Live in Nerdland: DNA' 

Prijzen:

Lieven op TV en radio: 

​Lieven is vooral bekend als Vlaams TV maker. Zo maakte hij voor verschillende zenders programma's als 'Basta' en 'Scheire En De Schepping'. In 2014 verhuisde Scheire naar de VRT waar hij sinsdien 'science communicator' is. Dat resulteerde ondermeer in het programma 'De Schuur Van Scheire'.  In Nederland was Lieven al te zien in TV-programma's als 'Rare jongens', 'Proefkonijnen' en 'The Big Escape'. Daarnaast schuift Lieven regelmatig aan bij de grote talkshows in zowel Nederland als Vlaanderen. Op één presenteerde hij twee seizoenen van 'De allesweter' (2015/2016)’. Op de commerciële zender VTM is hij vaste gast in 'Het lichaam van Coppens' en presenteerde hij de wetenschappelijke panelshow 'Kan iedereen nog volgen?' (2017). In het najaar van 2018 was Lieven te zien met Team Scheire op Canvas (B), een programma waarin een team van acht makers oplossingen uitvindt voor mensen die het nodig hebben. In 2019 won hij de populaire tv-quiz ‘De Slimste Mens ter Wereld’.

www.lievenscheire.be 
www.nerdland.be